LAKBERENDEZÉSI ÖTLETEK

Stílusosan Ázsiából: Útikalauz a minõségi lakberendezéshez


Angol elegancia távol-keleti hangulatban
Örök vágyunk, hogy valamilyen formában otthonunkba varázsoljuk a természetet. Ennek beteljesülését segíti elõ a fa, amely ha a funkció a minõség és a hangulat egységében teljesedik bútordarabbá, különleges kiegészítõjévé válhat otthonunknak és ezáltal egész életünknek. A természet felé hajlás manapság ösztönösen egyfajta távol-kelet felé hajlást is jelent, ahol a természet és az ember szerves egységet alkotnak, s így az onnan származó tárgyak különleges kisugárzással bírnak. Így érthetõ, hogy hazánkban is sokakat magával ragad az innen származó bútorok és lakberendezési kiegészítõk iránti fokozott érdeklõdés.
A minõségi távol-keleti bútor legfõbb ismérve, hogy teakfából készült (tectona grandis)
A teakfa a világpiac legértékesebb keményfájaként van számon tartva; hajógyártás, komoly épületemelvények és nem utolsósorban a kültéri bútorok idotlen alapanyaga; nem korhad, „gomba – és rovartûrõ”, az idõjárás még a kezeletlen fafelületet sem kezdi ki!
Indonézia a világ talán legjelentõsebb teakfaállományának birtokosa; nem véletlen, hiszen a bútorkészítésre szánt teakfát ma már ültetvényeken palántázzák, hogy a világméretû felvevõpiacot ne a természet elpusztításával kelljen kielégíteni.

A nagy érdeklődés az Indonéziából származó teakfa bútorok iránt, a szigetvilág sokrétû népességének köszönhetõ, amely összetétele a gyarmatosítások idején tovább színezõdött. Innen a „GYARMATBÚTOR” elnevezés, mely a formák Európából származó vonalvezetésére utal, és az indonéz, elsõsorban Jáva és Bali szigetén megvalósult bútorgyártás egyik fõ stílusirányzata, s így kiválóan alkalmas arra, hogy az évszázados szokásait és kulturális örökségeit ápoló európai polgárnak örömet szerezzen klasszikus megjelenésével.

Az is megtalálja számításait, aki a koloniáltól eltérõ, szokatlanul újszerû, de mégis tradicionális darabokra vágyik; A „KÍNAI STÍLUS” viszonylag fiatal „iparág” Balin, az európai ember keleti filozófiák felé fordulásának folyománya. Sokunkat jó érzéssel tölt el egy-egy lényegre összpontosított, letisztult forma otthonunkban. Ezeknek a bútoroknak egyszerûsége, szoborszerû szépsége, - gyakran egyetlen díszük a fémveretes, míves zárószerkezet-, méltán teszi oket otthonunk kedvenc darabjaivá.
A robosztus darabokat kedvelõk sem maradnak választási lehetõség nélkül; Timor szigetén is sajátos irányzata alakult ki a bútorkészítésnek. Mint az egyediség védjegye, a hely népmûvészeti motívumai ott vannak minden egyes asztalon és széken különleges, gazdagon díszített faragások formájában. Ezek a klasszikus „TIMORI BÚTOROK”.
 
Mint ahogy hazánkban, úgy Balin is csak kis létszámú hozzáértû kezek kiváltsága, hogy intarziás bútorokkal 
dolgozhasson; a kagylóberakással készült, lomboki stílusú (Lombok Bali szomszédos szigete) „INTARZIÁS BÚTOROK” különlegessége az aprólékosan díszített, ugyanakkor ízlésesen visszafogott mintázat. Mesebeli szépségû bútorok, 
egyedi és szinte megismételhetetlen darabok. Igazi mestermûvek!
Bár itthon a fent említett lakberendezési stílusoknak még nincs irodalma, a lelkes érdeklodõ külföldrõl jó néhány angol nyelvû lakberendezési könyvhöz hozzáférhet, melyekben bepillantást nyerhet a távol-keleti térség kifejezetten modern, „európaisodott” otthonaiba is; Az ízlésesen összeállított kiadványok ötletet és bátorságot adnak a stílusok vegyítésére, a hangulatteremtés lehetõségeire. Megláttatják, miért érdemes egy-egy szokatlan darabbal 
megörvendeztetni otthonunkat; átélhetjük, mit is jelent, ha széprõl mesél a környezetünk!

  
Üzletünkben mindezt személyesen megtapasztalhatja!

Pécs, Megyeri út 66. (A DIEGO mögötti udvarban!)

BALI – GALI DESIGN LAKBERENDEZÉSI GALÉRIA
 

SZÍNPRÓBA

 

Lelki alkatunk alapján, melyik szín illik hozzánk igazán?

 
1. Melankolikus

Észember, értékeli a rendezett körülményeket és a biztonságot. Passzivitásra hajlamos.

Lényéhez illõ szín: kék

Megnyugtató, tartózkodó, passzív, huvös hatást kelt. A melankolikusnak kikapcsolódást, megelégedést, harmóniát nyút.

Lényéhez illõ évszak: nyár

Kiegyensúlyozó színek: kiegészítõ színárnyalatok a vörös, narancs vagy akár a sárga tartományból.
Ösztönzést és lendületet adnak ennek a típusnak, aktivitásra serkentik.

2. Flegmatikus

A nyugalmat és az állandóságot kedveli. Kiegyensúlyozott, megállapodott kedélyu. Gyakran befelé forduló és passzív.

Lényéhez illõ szín: zöld

Megnyugtatóan, biztonságosan, kiegyensúlyozottan hat. a) sárgás árnyalatban: barátságos, vidáman serkentõ. b) Kékes árnyalatban: huvös, befelé forduló, távolságtartó.

Lényéhez illõ évszak: a) õsz, b) nyár

Kiegyensúlyozó színek: meleg, aktív, lelkesítõ piros és sárgás piros árnyalatok.
 
3. Szangvinikus

Vidám és õszinte. Lehet kicsattanó jó kedélyû és ugyanakkor halálosan bánatos. Optimista beállítottságú.

Lényéhez illõ szín: sárga

Napsugaras, könnyed, vidám, barátságos, élénk, optimista hatást kelt.

Lényéhez illõ évszak: tavasz

Kiegyensúlyozó színek: a kiegészítõ lila teremt egyensúlyt. A tompa sötét színek is elõnyösen foghatják le a szangvinikus típus túlzásokba csapó temperamentumát.

4. Kolerikus

Extrovertált, társaságkedvelõ, gyakran igen temperamentumos. Jól bánik a piros legélénkebb árnyalataival is.

Lényéhez illõ szín: piros

Dinamikus, aktív, temperamentumos, feltunõ hatást kelt.

Lényéhez illõ évszak: tél

Kiegyensúlyozó színek: a kékes vörös tompítja a szélsõségesen kifelé forduló temperamentumot anélkül azonban, hogy passzivitásra serkentene. A kiegészítõ zöld is kompenzál.

Ha rá is találtunk saját legjellemzőbb tulajdonságainkra, sose feledjük, hogy mindannyian összetett személyiségek vagyunk, ezért bízzunk saját érzéseinkben, benyomásainkban és sose ragaszkodjunk mindenáron elore meghatározott sztereotípiákhoz.

A legfobb szempont, amit otthonunk berendezésekor szem elott kell, hogy tartsunk, azon túl, hogy funkcionálisan kiszolgáljon bennünket; SZÍVESEN TARTÓZKODJUNK BENNE. Válogassunk a színek, formák és anyagok között, párosítsuk oket bátran saját elképzeléseink szerint. Ha számunkra tetszetos a látvány és jó érzéssel tölt el egy-egy helység hangulata, ha belépünk otthonunkba, egészen biztos, hogy jó „lakberendezo” munkát végeztünk.

Ha idő vagy önbizalom híján szakemberhez fordulunk, a funkcionális megoldásokon túl a színösszeállítások terén is szakszeru segítséget kaphatunk. FOGADJUK MEG A PROFI MEGLÁTÁSAIT, TANÁCSAIT, nem véletlenül vált szakmává a lakberendezés.

De magunk is sokat tehetünk az ügy érdekében, lapozzunk át lakberendezési újságokat, könyveket és vessük össze az ott látottakat saját elképzeléseinkkel. Rajzoljunk vázlatokat a bútorok elrendezésérol az adott helyiségben, és ha már megvan a végleges helyük, fénymásoljuk le több példányban és színes ceruzával, vízfestékkel, készítsünk különbözo hangulatokat. Nem csak élvezni fogjuk, hanem egyre inkább kikristályosodik, mi is lenne a minden szempontból legideálisabb megoldás.
 
 

Erõs színek hatása a térre 


www.bali-gali.hu